Hikaye, Olay Hikayesi, Durum Hikayesi ve Özellikleri

Hikaye Nedir ?

Gerçek ya da kurmaca bir olayı, hayatın belli bir kesitini, bir “an”ı anlatan, kimi zaman da yaşamdan kısa bir kesit sunan eserlerdir.

Hikayenin Özellikleri Nelerdir ?

Hikayeler genellikle bir olay üzerine ve bir kişi üzerine kurulu olur. Hikayedeki kişi belirlenmiş bir tarafıyla ele alınmaktadır. Öykü-roman ayrımında sayfa sayısı belirleyici olmasa da öykü, romana göre genellikle daha kısa yazılardır.
İtalyan yazar, Giovanna Boccacio’nun Dekameron kitabı bu türün ilk örneği sayılır. (16.yy)
Türk edebiyatında Dede Korkut Hikâyeleri destandan hikâyeye geçiş aşamasının en özgün ürünlerindendir.
Türk edebiyatında, anlatı geleneği bakımından halk hikâyeleri önemli bir yer tutar. Hikâyeci âşıkların kahvelerde, köy odalarında anlattıkları bu hikâyelerde toplum içi ilişkiler, çelişkiler incelenir. Konu çoğu zaman aşk, kahramanlık kimi zaman da dindir.
Edebiyatımızda çağdaş hikâye örnekleri, 1870’lerde görülür. Öykü türünde verilen ilk hikâye Emin Nihat’ın Müsameretname’sidir. Ahmet Mithat Efendi 1880-1890 yılları arasında 25 cüz tutan Letaif-i Rivayet’i yayımlamıştır. Bu türün en sağlam ve en güzel örneği ise Sami Paşazade Sezai’nin Küçük Şeyler adlı eseridir.
Türk edebiyatında manzum tarzda öyküler de vardır. Tevfik Fikret ve Mehmet Akif Ersoy bu tarzda başarılı örnekler vermişlerdir. Balıkçılar (Tevfik Fikret), Küfe, Seyfi Baba, Mahalle Kahvesi (M.Akif Ersoy) manzum hikâyelerdir.

Olay Hikâyesi

Bu hikâye türüne Maupassant tarzı da denir. Giriş, gelişme ve sonucu olan, olaylar üzerine kurulan hikâyelerdir. Olaylar belli bir mantık ve merak düzeni içinde işlenir.
Bu tarzın en güzel örneklerini, Fransız yazar Guy de Maupassant vermiştir.
Türk edebiyatında Maupassant tarzının öncüsü Ömer Seyfettin’dir. Reşat Nuri Güntekin, Sabahattin Ali, Refik Halit Karay bu tarzın Türk edebiyatında yer alan diğer sanatçılarıdır.

Durum (Kesit Hikâyesi)

Bu hikâye türüne Çehov tarzı da denir. Olayda giriş, gelişme ve sonuç yoktur. Olaydan çok, yaşamın belli bir zaman dilimindeki durumu anlatılır. Kişiler tüm yönleriyle tanıtılmaz; kişinin yaşama şartları, çevre ve zaman bize sezdirilir.
Bu tarzın en güzel örneklerini, Rus yazar Anton Çehov vermiştir.
Türk edebiyatında Çehov tarzının öncüsü Memduh Şevket Esendal’dır. Bu türde Sait Faik de önemli eserler vermiştir.

16 yorum:

  1. durum hikayesi ve olay hikayesi ile ilgili adam akıllı bilgi bulabildiğim tek site burası yahu. o kadar siteye girdim çıktım bulana kadar canım çıktı. ödev yapmak istiyoruz fakat bilgiler hep çöp olmuş. elinize sağlık, güzel derlemişsiniz. içim rahat yaptım dersimi.

    YanıtlaSil
  2. Selena Gomez çok güzel biliyonuz dimiğ

    YanıtlaSil
  3. Selena Marie Gomez o benim herşeyim lan <3 konuyla ilgili değil ama derslere yoğunlaşamıyorum tek aklımda olan şey o onu çok seviyorum o bir melek kanaktsız melek bazıları onu yargılıyor ama o bunları haketmiyor en iyi hayranlara sahip hayranlarda en iyi bir İdole -Be Yourself <3 ---- ALWAYS SELENATORS <3 <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bencede o bir harika sana katılıyorum onun sesi , gülüşü, merhametli olması , konuşması , dansı,oyunculuğu herşeyine bağlanıyor insan <3

      Sil
    2. Hii en iyisi jastinn

      Sil
    3. Salak salak konuşma yın en iyi şarkıcı Mahmut Tuncer dans yeteneğine var

      Sil
    4. Hadi be hepsi makyaj guzeli

      Sil
    5. Mal misiniz acaba ?

      Sil
    6. Bu ne sduhnflsdkfsd

      Sil
  4. My Queen Selena Gomez <3 ^_^ kıskanın sürtükler onun gibi bir idole sahip olduğum için çok şanslıyım forover SELENATORS .

    YanıtlaSil
  5. Selenayla Anton cehov çıkıyor eziqlrrrr selena bir Bitch

    YanıtlaSil
  6. Boşuna okuyorsunuz Selena Gomez salakları.

    YanıtlaSil
  7. Çok güzel 😂😂😂

    YanıtlaSil
  8. Ödevime yardımcı oldunuz teşekkürler.

    YanıtlaSil